Kärnkraftsföretag i förvandling?

I förra sommarens EU-val var Frankrikes president kvick i vändningarna när han såg de grönas framgångar i Paris och han deklarerade att Frankrike skull satsa stort på solenergi. Och har man sett på maken - nu köper det stora franska kärnkraftföretaget AREVA ett amerikanskt företag som arbetar med koncentrerande solenergi, AUSRA.

Möjligen är det dock inte bara en politisk handling. Frankrike chockades av att Abu Dhabi valde en Sydkoreansk leverantör för sin satsning på kärnkraft. Det kan knappast ha varit en prisfråga. Visserligen är AREVAs byggen i Finland och Frankrike båda kända för kostnads- och tidsöverdrag, men det Sydkoreanska kontraktet är på samma ekonomiska nivå. 40 miljarder dollar för 5600MW ger en nivå på drygt 7000 USD per kW.

Så AREVA kanske håller på att omorientera sig inför en marknad där den förnybara energin växer snabbare än den traditionella?

 

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv