Kan man ana en tvekan…

i den franska hållningen till kärnkraften? Den franske miljöministern har presenterat en plan för hur energisystemet skall utvecklas och i den ingår en mycket större mängd av energibesparingar och förnybar energi än tidigare (se bild).

Men det är intressant att se att man säger att, trots att den existerande kärnkraften (58 reaktorer) har en hög medelålder, det bara (!) behövs två nya reaktorer till 2020. De i Flammanville och Penty. Det kan möjligen också hänga samman med att Flammanville är på väg att bli samma ekonomiska fiasko som Olkiluoto i Finland. Och att det finns mycket billigare och säkrare resurser.

image

Domens dag är nära

Tisdagen den 28 november händer det! Näringsutskottet (ITRE) i EU-Parlamentet skall rösta om effektiviseringsdirektivet. Efter att ha gått igenom flera stormar, särskilt när ITRE-rapportören Gierek blandade ihop alla korten rejält, kan det landa hyfsat rätt ändå framgår det av Euractives artikel:

The new set of amendments indeed bears little similarity to Gierek’s previous drafts, as they now include a full 40% efficiency target, as well as binding national targets. Article 7 of the directive, which governs annual energy saving obligations on energy sales, is also beefed up in terms of obligations and timeframe.

Men sedan vet vi inte om de olika partigrupperna kan hålla ordning på allt. Bedömningar från dem som vet säger att det blir tight

image

Läs mer

Månadsindelade arkiv