Klimatfrågan förenar och manar

I den senaste studien över Européernas syn på olika frågor rapporterad i Eurobarometer får vi ett rungande besked om att medborgarna anser att klimatfrågan brådskar. Det är en stor majoritet (nära 90 %) som anser att frågan inte kan vänta och att EU skall agera. Det enda märkliga är att det inte finns något geografiskt mönster (öst-väst; nord-syd; nya medlemmar- gamla medlemmar). Greklan, Cypern och Sverige ligger i topp medan Estland, Litauen och Polen ligger i botten.

En färsk studie från USA och Storbritannien av hur konsumenter ser på företagens arbete med klimatfrågan visar samtidigt ett djupt misstroende och ett behov av både myndighetsingripande mot skadliga produkter och på oberoende assistans för att verifiera produktegenskaper och kostnader. Man misstror också greppet med kändisar som banerförare och efterfrågar aktivt ledarskap från samhällsinstanser.

image

Rapporten om konsumenternas attityd visar att många är i position att agera. Men man visar också riskerna om denna kraft inte kan mobiliseras.
image

Davos Ă€r inte bara “fat cats”

Det spekuleras varför Trump Äker till mötet i Davos och tar med sig en delegation pÄ 1500 personer. Den mest troliga förklaringen Àr att han hört att det finns gott om miljardÀrer pÄ plats och att han tror att det ett möte dÀr de vettlöst rika (fat cats) jÀmför hur rika de Àr.

Lyckligtvis det (inte det enda) de gör. Varje Ă„r presenteras nĂ„gra riktigt intressanta rapporter varav nĂ„gra handlar om energi och miljö. Euractiv berĂ€ttar om att nĂ„gra av de ledande storföretagen vĂ€ljer att visa upp att de satsar pĂ„ uthĂ„llig energi “Multinationals line up to claim 100% green power label

Den baseras pÄ en rapport frÄn RE100 dÀr man visar att allt fler företag gör sÄdana satsningar och (viktigast) vilka tankar de har bakom sina ÄtgÀrder. Intressant att se hur olika sektorer framskrider (se bild nedan).

Kan man hoppas pÄ att till nÀsta Davosmöte nÄgon presenterar 100+ rapporten dÀr man ocksÄ tar med dessa företags satsningar pÄ effektvisering, dvs PLUS!? cheese

Läs mer

Månadsindelade arkiv