Köp effektivisering nu - betala sen

Den brittiska idén med energieffektivisering på avbetalning kanske egentligen är svensk!? Uppsala energi provade den i mindre skala, men med god erfarenhet, när det gällde lågenergilampor redan för något decennium sedan.

Naturligtvis är det mera komplicerat när det skalas upp till nationella program och när det omfattar mera omfattande åtgärder. Brittisk press rapporterar om flera svårigheter som t.ex. att kunskapen om möjligheten är låg, att diagnostiken som skall vara kostnadsfri i flera fall inte är det och att räntorna på de förmånliga lånen inte är så goda.

Men det vore nog mera förvånande om allt blev rätt redan första dagen, eller som den brittiske ministern säger:

We are not trying to pretend that we have everything right. There will be issues to address. We will be responsive to get rid of the niggles

Här skulle väl Sverige kunna ta ett initiativ eftersom vi redan har varit på banan? EnergiEffektiviseringsFöretagen har dessutom i sitt projekt “hälften bort” visat hur man kan samordna utförandet.

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv