Koldioxid rakt över disk.

I Storbritanien har man en livaktig debatt om möjligheten att ha personliga koldioxidkrediter som man också skall kunna handla med. Köpa på sig några ton om det behövs men också sälja överskottet om man lever “koldioxidsnålt”. Systemets idé är sympatisk på många sätt men naturligvis inte helt lätt att genomföra. Det senaste är att man från november i år skall göra ett fullskaleförsök för att se hur enskilda individer kan hantera den information som behövs. Försöket, som leds av “hushållningssällskapet”, och idéerna bakom, beskrivs i en ny rapport som kanske bort läsas av dem som skrev om klimatmärkning i regeringens förslag om s.k. “klimatmiljard”.

En luftig Norgehistoria eller visionÀrt nytÀnkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras pĂ„ el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit nÄgra inledande steg och bestÀllt ett prototypplan frÄn Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som Ă€gnar sog Ă„t att skriva populĂ€rvetenskapligt Ă€r inte helt sĂ€kra pĂ„ att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag nĂ€r alla tidningar luftar sin klimatĂ„ngest och riktar den sĂ€rskilt mot flygresorna kan detta vara nĂ„got att Ă€gna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS pĂ„ norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv