Koldioxidfri är nödvändigt, möjligt och “oberoende” av teknik

Det är alltid bättre när de som har kritstrecksrandiga kostymer och dräkter säger det. I det här fallet Världsbanken.

cost-effective climate stabilization requires near-zero carbon electricity in every major country/region of the world. This very robust finding is a technical one, which disregards any consideration of the burden sharing of emission reductions: independently of who is or should be paying for it, the cheapest strategy to achieve climate stabilization includes decarbonization of the power supply

Eller annorlunda uttryckt “om ni inte gör det så beror det på kortsiktig girighet och/eller ovilja att komma överens”.

Och hur gör man? Som Kajsa Varg, man tager vad man haver:

the question for policy makers is not whether to decarbonize electricity but when to do it…...., decarbonization of electricity is still possible and required if some of the key zero-carbon technologies—such as nuclear power or carbon capture and storage—turn out to be unavailable

Att vänta på en specifik teknikutveckling är ingen ursäkt. Minst av allt om den är tokdyr, farlig och osäker vad gäller prestanda.

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv