Kostymrepetition inför Köpenhamnsmötet.

G8:s energiministrar träffades nyligen och gjorde på nytt ett antal uttalanden som ser bra ut. T.ex. Steven Chu:s att “vi behöver en ny industriell revolution och den skall komma på effektiviseringsområdet”.

Det är heller inte svårt att hålla med om mycket av det som sägs i de mera detaljerade uttalanden som görs. T.ex. i punkt 9:

” We reaffirm the significance of energy saving and efficiency programmes, which are the most abundant and inexpensive means of reducing greenhouse gas emissions while improving energy security. To this end:
a) We commit to design and implement effective policies in our countries to improve energy efficiency in all the main sectors of the economy, such as industry, power, transport, agriculture and in the building sector…..........”

Det låter som en av de sista repetitionerna innan Köpenhamnsmötet. Men sedan kommer vardagen, sedan kommer lobbygrupperna, sedan kommer opinionsundersökningarna, och sedan…............?? Det kanske är som mormor brukade säga: “Stora ord och fett fläsk fastnar inte i halsen”.

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv