Legaliserade karteller?

För en vecka sedan presenterade EU-komissionen ett paket av åtgärder för att öka konkurrensen på elmarknaderna. Paketet är en uppföljning av det som aviserades redan i början av året. I ett avseende verkar jobbet bara var gjort till hälften och det gäller att frikoppla transmission och distribution från produktionen. Financial Times gjorde redan för över ett halvår sedan bedömningen att energiföretagen inte hade något att frukta för sin dominerande ställning med vertikalt ägande. Tyvärr verkar de får rätt. Kartellerna får bli kvar - och legaliseras!

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv