Lettland sätter dagordningen för Europas energi

Och det gör de på fredag vid en konferens om “The European Energy Union”. Dagordningen är uppbyggd kring 5 punkter. Punkter som säkert bör ha en viss betydlese också för den kommande svenska kommissionen:
1. Supply security, based on solidarity and trust (där nät- och regleringsfrågor står i centrum)
2. A competitive and completed internal energy market
3. Moderation of energy demand
4. Decarbonisation of the EU energy mix
5. Research and Innovation

Chefen Juncker har i sitt trontal uttryckt vissa förhoppningar

I ... want Europe’s Energy Union to become the world number one in renewable energies. I would also like to significantly enhance energy efficiency beyond the 2020 objective, notably when it comes to buildings, and I am in favour of an ambitious, binding target to this end.

Det låter ju lite bättre än titeln på punkt 3 “Moderation”! Man kan kanske hoppas lite på att IEAs chef som håller ett inledningsanförande slår ett slag för massiv energieffektvisering som de gjort i flera av sina publikationer under senare år.

Man skulle också vilja hoppas att de svenska delgaterna tar upp frågan om sameuropeisk teknikupphandling under punkt 5 även om de inte hinner invänta presentationen i DSM Universitys nästa webinarium “How to make the best technology even better, BAT becomes BAT+” den 11 februari. De skulle i så fall kunna göra det i samtal med en av talarna under den punkten, Marianne Haug, som ett tag var min chef på IEA.

Blockchain som nyttighet?

Som tidigare rapporterats så är “blockchain” just nu det som kittlar fantasin i energivärlden mest. Att det kan vara förödande för energisystemen har också noterats men förhoppningsvis gäller det mest i samband med de så kallade kryptovalutorna där ju syftet väsentligen är att sopa igen alla spår så att skumraskaffärer kan fortsätta ske i de mörkaste webhörnen.

För dem som har ärligare avsikter kanske instrumentet kan utvecklas till något nyttigt. IEA DSM-samarbetet visar i sitt senaste nyhetsbrev hur det skulle kunna se ut (se också bild nedan).

Läs mer

Månadsindelade arkiv