Lugn Juncker - det här fixar vi!

Juncker har skrivit brev till parlamentet och rådet med budskapet att han vill ha mera samverkan och öka effektiviteten i EU. Han pekar särskilt på 10 områden där han vill se lösningar och det är med nöje som vi (som sysslar med effektivare energianvändning) kan säga att det här klarar vi! Punkterna 1 och 3 är vi riktigt bra på:

1. A new boost for jobs, growth and investment
•Jobs, growth and investment package (before end of 2014) and follow up

3. A resilient Energy Union with a forward-looking climate change policy
•Follow-up to the 2030 energy package agreed last October
•Preparation of the EU role in the Paris Climate change conference in 2015
•Actions to strengthen energy security

Bara upp med stålarna som Du också har aviserat så kör vi!

 

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv