När (om?) tingen får eget liv och revolterar

Det är lätt att bli dystopisk just nu. I New York Times grunnar man över vad vi kan lära av den gamla Moche-kulturen i Peru (år 100-700) och dess syn på att tingen får liv och revolterar mot sina ägare (se bild nedan). I NYT sätter man betraktelsen i samband med “internet of things” (IOT).

Det är en berättigad oro. Både ifråga om att saker och ting kan gå fel i enskilda fall, temperaturstyrning i sommarstugan (som är min egen erfarenhet) eller storskaliga kommunikationsstörningar (som vi alla har någon erfarenhet av) eller avsiktliga fientliga intrång (som rapporterats från valkampanjen i USA eller från Estland).

I NYT blickar man bakåt mot en kollaps för mer än 1000 år sedan.

The Moche culture collapsed around A.D. 850. The reasons are not clear, but the collapse was most likely a result of the Moche’s inability to cope with a hostile and perhaps changing environment, including the failure of their technology, knowledge and institutions to help them overcome those challenges.

image

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv