När verkligheten blir satir (eller tvärtom)

Det är en bra videosnutt. Ingen tvekan om det. Och den avslutas med att dra en lans för “Ethical Oil” som ställs i motsats till “Conflict Oil” och då särskilt den från Saudiarabien. Ta då istället etiskt korrekt olja från kandensisk tjärsand. Lysande satir!

Och hur lysande denna satir är inser man när man går till Ethical Oils hemsida och upptäcker hur snövita de är.

The No Tar Sands Coalition, Greenpeace, and other opponents of Ethical Oil are funded by grants from foreign foundations. EthicalOil.org, by contrast, will not take money from foreign corporations, foundations, governments, or lobbyists. We will not allow foreign corporate interests to compromise our independence.

Finns det någon stand-up comedian som kan göra det bättre? Utländska marionetter såsom Greenpeace hotar Kanadas ekonomi och utveckling? Wow - detta är satirens höjdpunkt! Om det hade varit satir.

Så här ser det ut med tjärsanden i Kanada - egentligen. Så nu börjar vi förstå varför Kanada var först att hoppa av Kyotoprotokollet. Satiren har blivit verklighet.

Och motsatsen till Saudisk olja är inte Kanadensisk även om den kallas etisk utan det är “No-oil at all”

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv