I främsta ledet?

För snart 200 år sedan noterade Carl Jonas Love Almquist vårt lands särställning:
Vad bjuder oss uppriktigt Afrika?
Vad visa kan Amerika?
Vad Asien? Vad allt Europa?
Jag trotsar öppet alltihopa.
Men Skandinavien – det är alladar!
Blott Sverige svenska krusbär har.

Och det är väl inte fel att vara stolt? Om än så bara över krusbären!
Och det kan inte vara fel att jämföra sig med andra, men hur goda är våra krusbär - i jämförelse. Och hur står sig vår energipolitik i konkurrensen? SNF visar att den svenska varianten börjar slira (se tabell nedan).

De visar också att det finns en del inspiration att hämta redan i Europa och alldeles säkert även i Amerika. Kanske rentav något från Asien. Men det är klart att “blott Sverige svenska regler har”, det kan inte förnekas.

image

Davos är inte bara “fat cats”

Det spekuleras varför Trump åker till mötet i Davos och tar med sig en delegation på 1500 personer. Den mest troliga förklaringen är att han hört att det finns gott om miljardärer på plats och att han tror att det ett möte där de vettlöst rika (fat cats) jämför hur rika de är.

Lyckligtvis det (inte det enda) de gör. Varje år presenteras några riktigt intressanta rapporter varav några handlar om energi och miljö. Euractiv berättar om att några av de ledande storföretagen väljer att visa upp att de satsar på uthållig energi “Multinationals line up to claim 100% green power label

Den baseras på en rapport från RE100 där man visar att allt fler företag gör sådana satsningar och (viktigast) vilka tankar de har bakom sina åtgärder. Intressant att se hur olika sektorer framskrider (se bild nedan).

Kan man hoppas på att till nästa Davosmöte någon presenterar 100+ rapporten där man också tar med dessa företags satsningar på effektvisering, dvs PLUS!? cheese

Läs mer

Månadsindelade arkiv