Obama borstar av arvegods från Bush

President Bush gjorde ett försök att i september 2007 samla världens ledande nationer kring klimatfrågan i ett forum som kallades “Major Economies Meeting on Energy Security and Climate Change”. Det tolkades av de flesta som en avledningsmanöver och innebar bl.a. att flera nationer istället för att sända dit ledande politiker som kunde förhandla sände underordnade statstjänstemän som läste upp i sina instruktioner.

Nu borstar Obama av (och upp) den gamla idén och med så mycket större trovärdighet. Han bjuder in till ett möte i slutet av april i Washington. Detta möte ingår i en process som skall kulminera med ett avslutande möte i Italien i Juli varefter man rimligen skall kunna ana huvudlinjerna för ett beslut om klimatfrågorna i Köpenhamn i December. Detta skulle i så fall med ett nödrop klara den tidsgräns som Tony Blair menade behövs för att man skall nå en riktig överenskommelse och inte bara få skuggfäktningar vid COP 15.

Davos Ă€r inte bara “fat cats”

Det spekuleras varför Trump Äker till mötet i Davos och tar med sig en delegation pÄ 1500 personer. Den mest troliga förklaringen Àr att han hört att det finns gott om miljardÀrer pÄ plats och att han tror att det ett möte dÀr de vettlöst rika (fat cats) jÀmför hur rika de Àr.

Lyckligtvis det (inte det enda) de gör. Varje Ă„r presenteras nĂ„gra riktigt intressanta rapporter varav nĂ„gra handlar om energi och miljö. Euractiv berĂ€ttar om att nĂ„gra av de ledande storföretagen vĂ€ljer att visa upp att de satsar pĂ„ uthĂ„llig energi “Multinationals line up to claim 100% green power label

Den baseras pÄ en rapport frÄn RE100 dÀr man visar att allt fler företag gör sÄdana satsningar och (viktigast) vilka tankar de har bakom sina ÄtgÀrder. Intressant att se hur olika sektorer framskrider (se bild nedan).

Kan man hoppas pÄ att till nÀsta Davosmöte nÄgon presenterar 100+ rapporten dÀr man ocksÄ tar med dessa företags satsningar pÄ effektvisering, dvs PLUS!? cheese

Läs mer

Månadsindelade arkiv