Offer eller förövare?  Barroso tappar de 20 procenten igen!

Vi har tidigare haft anledning att undra var de 20% effektivisering som ingick i EU:s plan (20-20-20 till 2020) tog vägen. Barroso tappade dem någonstans mellan en konferens i London och kontoret i Bryssel.

För någon vecka sedan verkade de vara på väg att återfinnas och nu som bindande mål i en ny handlingsplan för effektivisering. Målet skulle vara inte bara effektivisering utan också i det uttalade syftet att skapa nya jobb inom hela EU. Planen är i och för sig inte officiell utan ett utkast som “läckt” ut.

Nu ryktas det att man från Barrosos sida vill blockera effektiviseringsmålet för att ett genomförande av åtgärderna både för effektivisering och förnybar energi skulle minska priserna på koldioxid i det Europeiska handelssystemet ETS. Det bästa och det goda hamnar i konflikt!

Från att ha varit ett fall för hittegodsavdelningen eller Hercule Poirot att finna de tappade 20 procenten så verkar det bli ett fall för CSI att finna en gärningsman. Och misstankarna går rakt till toppen av organisationen!

 

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv