På en plats nära oss själva

Rod Jansen är en energikonsult bördig från Canada men boende i Paris. Han har på sin web-sida gjort en stadsvandring och dokumenterat olika aspekter på energi, uthållighet, återvinning osv. i sin närmiljö. Det vore kanske något för många av oss att ta efter. Hans redovisning är tänkvärd och underhållande.

Det är hans texter på webben också vilka han uppdaterar varje vecka och ger ledtrådar till intressanta händelser. Den här veckan bland annat om en artikel i New York Times där man prisar svensk förnybar energi högt och rent (oavsiktlig vits).

Vill ni träffa Rod så är det bara att komma till eceee summer study som börjar om en vecka. Där är Rod en trägen och trogen medverkande.

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv