Effektivare politkanvändning

Storbritanniens finansminister, Gordon Brown, har presenterat riktlinjerna för nästa budget och den upptar särskilt stasningar på effektivare energianvändning; skattelättnader, energibesiktningar och statens egna inköp. Och ännu intressantare är kanske den franske inrikesministern, Nicholas Sarkozy, som med stor sannolikhet är presidentkandidat för majoriteten nästa år. Han har gjort ett utspel om grön skatteväxling! Vissa politiska rörelser (i betydelsen förflyttningar) känner ingen ideologisk hemvist. Det är bra!

Både Greenpeace och Jordens vänner i Storbrittanien menar emellertid att Gordon Browns åtgärder är otillräckliga och de förra hänvisar till Oljekommissionen i Sverige som föredömligt exempel! Så låt även den rapporten få göra en politisk förflyttning och genomföras av den nya regeringen.

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv