Praktik och teori betingar varandra

Nyligen ordnade Linköpings Universitet sina energisystemdagar och presentationerna finns nu tillgängliga. De kommer att åtföljas av anteckningar från inalles 10 workshops som man höll. Den här sortens mötesplatser mellan “teori och praktik” är mycket värdefulla men tyvärr alldeles för få. EEF har tagit upp frågan med olika samhällsföreträdare några gånger men ännu inte funnit formeln för att förstora och förmera kontaktytorna mellan företag och akademi.

Det är klart att det är förenat med en uppoffring att åka till sådana här evenemang och det är alldeles för många av oss som jagas av behovet att prestera mera snabbt - här och nu. Men inte så sällan upptäcker man att en del av det som behöver göras på hemmaplan går både snabbare och bättre när man fått impulser från studenterna (och deras lärare). Tror ni mig inte? Åk till eceee summerstudy - det är den verkliga smältdegeln för teoretiker och praktiker.

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv