Resultatet syns i betraktarens öga.

Vad var det som hände i Bryssel (och i Poznan) när man förhandlade om klimatpaketet och om det avtal som skall stadfästas i Köpenhamn nästa år? Var det en strålande succé? Ja - så låter det från de regeringsföreträdarna. Eller vad det ett praktfiasko? Ja - så säger miljörörelsens bedömare.

Kommissionsordförande Barroso var utom sig av förtjusning och utmanade USA att följa efter med orden “Yes you can”. Om han talade till Georg W. så var det väl funnet, men om han talade till Barack Obama så var det kanske lite oförsiktigt. Vi vet inte exakt vad som kommer att hända i USA, men där har man gjort tydliga kopplingar mellan behovet av omstrukturerad industri och energi/klimat. EU-kommissionen har visat samma insikt men har inte lyckats få medlemsstaterna med. EU och även Sverige berömmer sig av manövern att köpa sig fri från egna åtgärder genom att satsa i U-länderna istället. Under påståendet att detta skulle vara billigare och gagna båda parter. En linje som starkt betvivlas av Institutet för Tillväxtpolitiska studier, ITPS.

Så var det en succé eller vad? Resultatet går bäst att avläsa inte bland dem som var där utan bland dem som värderar det utifrån, betraktarna, därför det är där Europas trovärdighet avgörs. I USA och Kina är pressen inte särdeles imponerad och man noterar noga alla undantag som finns. Måhända för eget bruk och i så fall har EU lagt ribban lågt.

VÄr obÀndiga lust att förenkla

Är det vĂ„r naturliga vilja att göra det lĂ€tt för oss som gör att vi har sĂ„ svĂ„rt att hantera energieffektivisering (och andra) miljöförbĂ€ttringar? För nog Ă€r det lite konstigt att saker som Ă€r uppenbart kloka att göra inte blir av! NĂ„gra saker som stĂ€ndigt leder oss pĂ„ villovĂ€gar:

1. VÄr förestÀllning om vad som driver ekonomin. Visst vore det bra om allt som Àr lönsamt genomförs med automatik eftersom vi alla agerar ekonomiskt rationellt! Det Àr ju den gÀngse uppfattningen bland mÄnga som styr i vÄrt samhÀlle. Nu börjar man vakna till lite grann genom insikten om beteendeekonomin och inse att vi alla Àr mÀnskliga och kanske ocksÄ lite lata. Det gör hela problemet lite svÄrare men inte ohanterligt vilket visas bl.a. i en uppsats frÄn Lunds Universitet.

Det skulle ocksÄ vara spÀnnande att se lösningar pÄ hur PLUS-vÀrdena (Multiple Benefits) kan rÀknas in i en kalkyl och nyttan fördelas. (Ett förslag kommer att ges i IEA DSM University webinar torsdagen den 23 november)

2. VÄr förhoppning om en frÀlsande teknisk lösning. Energisystem skall vara smarta (sÄ slipper vi sjÀlv vara det). Köp och ladda ned en app som sköter systemet. VÄr fixering vid NY brilliant teknik gör att vi undviker att ompröva vad vi sjÀlva gör. VÄr fixering vid snygga prylar och yta har givit oss reglage för allt frÄn kranar, termostater och reglage för elektroniken i hemmet som gör dem svÄra att hantera.

3. VĂ„r fixering vi att energitillförseln löser problemen.. Det börjar nĂ€sta bli tröttsamt att se all förtjusning över att förnybar energi blir billigare och billigare och billigare…Eftersom det ocksĂ„ inrymmer en förhoppning om att vi kan anvĂ€nda hur mycket energi som helst (det skadar ju inte miljön…eller hur?). En gĂ„ng sade man om kĂ€rnkraften att den skulle bli “too cheap to meter” och ett av vĂ„ra riksdagspartier hoppades att ett pĂ€rlband av kĂ€nkraftverk lĂ€ngs Norrlandskusten skulle rĂ€dda Ă€lvarna.

Det skulle kÀnnas bÀttre om man fick se förslag till lösningar dÀr till exempel lokalt producerad förnybar energi (kanske frÄn kollektiv) matchades mot energieffektvisering sÄ att systemen kompletterar varandra och ger större trygghet/flexibilitet i försörjningen.

4. VÄr blindhet för att de som gör jobbet finns runt hörnet. De företag som kan de vardagliga tekniska lösningarna finns i kvarteret bredvid. Det Àr inte i första hand de stora drakarna eller en förnyelse av de gamla energiföretagen som Àr viktigast. De Àr ocksÄ vÀlkomna och flera av dem Àr riktigt intresserade och nyttiga men ÀndÄ Àr den stora kapaciteten att finna hos vÄra nÀrmaste hantverkare och installatörer. Men de behöver erkÀnnas och aktiveras.

Det Àr egentligen inte sÄ svÄrt men vi mÄste lyfta blicken en aning!

Läs mer

Månadsindelade arkiv