Så irriterande med energieffektivisering!

Att energieffektivisering inte kan göras på ett enkelt sätt så att man kan få grepp på eländet! 

Om jag köper energi får jag ju mina kilowattimmar tyst och stilla. Det är bara mätaren som snurrar på. Sedan ser jag tyvärr på räkningen att det kanske blev lite mer än jag tänkt. Lite fler kilowattimmar och lite (nåja inte så lite) högre pris. Men det är i alla fall Raka rör!

Men den där förbenade effektiviseringen? Det är bara nya krav hela tiden. Det kan vara byggnadsteknik med alla krångliga reglar och regler. Passivhus! Lågenergihus! Nästan noll-energihus! Vem bryr sig? Bara fixa till det!! Hur svårt kan det vara?

Och som om det inte räckte med kåkskrället så kan det vara ventilation med olika system, F och FTX och BMX och allt vad det nu heter. Eller belysning med CFL och LED och Lumen och you name it! För att inte tala om värmepannor och värmepumpar med COP och pellets. Ovanpå allt kommer soleländet och ställer till det. Ja, jag vill ha solvärme och gratis, livstiden ut, men hur gör man? För att inte tala om växthuseffekten. Nu har vi den inne också!

Sedan var det vitvaror och kylvaror med olika märken och tecken och regler från det där förbänkade EU.

Och precis när man tycker att man fått grepp om alla bitarna så kommer någon dragandes med regleringskurvor och beteende ovanpå hela soppan!

Varför ska effektivisering vara så krångligt? Valfrihet i all ära, men det måste bli någon ordning!

Man kanske skulle gå en kurs? Till exempel Energirådgivarnas grundläggande kurs i energieffektivisering 25-26 februari! Och känna sig smart och styrkt och stärkt och behagligt uppdaterad efter genomgången kurs!

Deltagarbevis utfärdas och diplom utfärdas vid godkänd hemtentamen.

Bland föreläsarna: Berit Carlsson (Energimyndigheten, Testlab), Roger Wranér (Kyl & Värmepumpföretagen) Anders Hall (Svenska Solskyddsförbundet/Somfy), Tommy Govén (Fagerhult), Roland Jonsson (VVS företagen), Birgitta Govén (Aton), Lotta Bångens (Aton/EEF), Michael Koucky (Koucky & Partners miljökonsulter), Per Wickman (Aton).

Anmälan snarast!


Välkommen!

Hans Nilsson, ordförande i Föreningen Sveriges Energirådgivare och i EEF

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 slÀppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. FrÀmst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika mÄnga Är dÀr man successivt skÀrpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) Àr för att klara uppstÀllda klimatmÄl men Àven energisÀkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonlÀget sÄ Àr det vÀl si och sÄ med hörandet och förstÄelsen hos dem som makten haver.

SÀrskilt sade man att effektviseringen stÄr inför en skiljevÀg OCH att det fordras skarpare initiativ frÄn regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svĂ„rt att kĂ€mpa sig igenom all den text som produceras i Ă€mnet och för den som hellre lyssnar och tittar pĂ„ presentationer finns nu till all lycka möjligheten pĂ„ eceee’s sida dĂ€r man filmat inslag och gör tillgĂ€ngligt bilder frĂ„n ett seminarium om hur det gĂ„r i Europa. Det Ă€r Samuel Thomas och Elie Bellevrat, bĂ„da frĂ„n IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det Àr gratis att titta Àven om man inte Àr medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det sÄ finns det mÄnga andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer pÄ den hÀr sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv