Särkrav ger billigare byggnader

Det illa underbyggda påståendet att kommunala särkrav ger dyrare byggnader och därmed bostäder har ju blivit en sanning. Troligen mest därför att det upprepats ofta och med stor trosvisshet. Det är ju det säkraste sättet att skapa sin egen sanning. Men underlaget för påståendet är milt sagt darrigt och det är väl nära nog en utredningsskandal att det ens sluppit igenom granskningen som vårt samhällsystem tillhandahåller.

Men som bekant kan det som anses sant på en ort vara en lögn på en annan. Och det gäller inte minst i detta fall där Cleantecnica kan redovisa erfarenheter från byggnadsverksamhet i USA. Och eftersom detta handlar om verklighet och inte påhittade exempel som i Sverige så kan man visa att energikrav ger billigare byggnader och billigare drift. Hur gör man? Det är enkelt:

1. Use whole building energy analysis as a design tool to find opportunities and assess potential savings holistically.
2. Focus on passive strategies first, then efficient systems. In other words, first reduce the buildings loads, then find the best way to meet the remaining needs. Generally the largest loads are heating and cooling, followed by internal loads from lighting and equipment.

The design strategies employed are often simple and cost-effective, and many will be familiar to architects. The addition of energy analysis allows design teams to clearly quantify the benefits of these strategies across the entire building, and focus on the strategies that deliver the best results.

 

 

 

Blockchain som nyttighet?

Som tidigare rapporterats så är “blockchain” just nu det som kittlar fantasin i energivärlden mest. Att det kan vara förödande för energisystemen har också noterats men förhoppningsvis gäller det mest i samband med de så kallade kryptovalutorna där ju syftet väsentligen är att sopa igen alla spår så att skumraskaffärer kan fortsätta ske i de mörkaste webhörnen.

För dem som har ärligare avsikter kanske instrumentet kan utvecklas till något nyttigt. IEA DSM-samarbetet visar i sitt senaste nyhetsbrev hur det skulle kunna se ut (se också bild nedan).

Läs mer

Månadsindelade arkiv