Sahara, en tillgång, en hägring eller en illustration?

Sahara förekommer ibland i energidebatten som en tillgång att utnyttja. Antingen med storskalig vind eller solkraft som sedan skall överföras till Europa med högspänd likström, HVDC. Men mest verkar idén överspänd och har troligen sitt underlag i illustrationer av den enorma mängd sol som finns att utnyttja.

Även Sverige har goda tillgångar så vi behöver inte gå över Medelhavet för att finna det vi behöver. Solindustrin växer så det knakar och gör för varje dag en svensk tillämpning allt mindre utopisk.

Så ta inte illustrationerna bokstavligt utan fråga istället vad vi kan göra på hemmaplan.

FrÄn plockepinn till helhet och lÄngsiktighet

Det har pĂ„ sista tiden kommit ett antal förslag som syftar till att göra renoveringsmarknaden (och effektviseringen) mera Ă€ndamĂ„lsenlig. Det senaste Ă€r en utredning som föreslĂ„r att införa ett system med “effektiviseringsinteckningar” (energy efficiency mortgages) som baseras pĂ„ att man har en sĂ€kerstĂ€lld plan för effektiviseringen som utgĂ„ngspunkt, till exempel med energideklarationer.

HĂ€r finns en viss likhet med ett tidigare omnĂ€mnt förslag att lĂ„ta allt stöd till renovering gĂ„ till “konsortier” av företag som garanterade renovering till lĂ„genergistandard och som avsĂ„g fastigheten istĂ€llet för Ă€garen som objekt.

Men ocksÄ en likhet med det projekt som avser att göra energideklarationerna till fÀrdplaner (roadmaps) för renoveringar sÄ att renoveringstakt och -djup kan förbÀttras.

I de nĂ€mnda exemplen finns ocksĂ„ mer eller mindre tydligt omnĂ€mnt “Multiple Benefits” som en del av bedömningsgrunden för renoveringsprojektens kvalitet. HĂ„ller vi pĂ„ att fĂ„ klart för oss att effektivisering gĂ„r att fĂ„ ordning pĂ„ Ă€ven om det Ă€r (lite) komplicerat?  cheese

Läs mer

Månadsindelade arkiv