Sista utropet före Paris

IEAs World Energy Outlook, WEO 2015, har just lämnat tryckeriet och den är lindrigt sagt fullmatad med information som i mycket är tillrättalagd för Parismötet COP21. Sammanfattningen är i allt väsentligt optimistisk även om den påpekar att slaget inte är vunnet även om färdriktningen är den rätta. Och framhåller att låga oljepriser kan invagga beslutsfattarna i falska förhoppningar.

“It would be a grave mistake to index our attention to energy security to changes in the oil price,” said IEA Executive Director Fatih Birol. “Now is not the time to relax. Quite the opposite: a period of low oil prices is the moment to reinforce our capacity to deal with future energy security threats.”

Effektvisering är fortfarande nummer ETT på agendan och man använder flera olika sätt att visa att det är en god ide som fortfarande ligger i träda, se till exempel bild nedan.

Energy efficiency plays a critical role in limiting world energy demand growth to one-third by 2040, while the global economy grows by 150%.

image

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv