Skall EU få en klimatkommissionär?

Det sägs att EU-kommissionen i sin nästa laguppställning kommer att ha en särskild klimatkommissionär. Det förefaller inte otroligt eftersom klimatfrågorna kulminerar med det stora mötet i Köpenhamn 2009, samma år som den nuvarande kommissionens mandat löper ut. Köpenhamnsmötet bör rimligen vara ett startskott för ett mera fokuserat klimatarbete och att då ha en särskild kommissionär för detta verkar klokt.

Och när det sagts A måste man börja fundera på att säga B, nämligen vem som skall ha en sådan post? En Dansk har väl i så fall visst försprång, men det sägs att nuvarande miljökommissionären Dimas, från Grekland, är intresserad. Men eftersom Sverige har ordförandeskapet senare delen av 2009 så finns det kanske utrymme för en Svensk. Varför inte Anders Wijkman?

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv