Skiffergasutvinning och jordskalv

Det kan vara värt att notera att skiffergasutvinning i några fall i USA har konstaterats ge upphov till jordskalv. Scientific American följer rapporteringen och det förefaller inte handla om en isolerad händelse utan det finns flera rapporter om liknande.

Förklaringen tycks kunna ligga både i injekteringen av vätska för “fracking” och i slutförvaret av dessa vätskor.

Det påminner lite om att man bör undvika att bryta kol inte bara för att undvika att elda det utan även därför att när det är kvar i marken så hjälper det att hålla ytan på plats. wink

Är blockchain något reellt eller bara ett magiskt ord?

I det som vi kallar DSM University har det nu under 4 års lopp producerats nästan 40 webinarier med material som finns inspelat och kan laddas ned med tillhörande publikationer och bilder. Ganska mycket kommer från svenska källor. Kolla gärna!

Men när man går igenom statistiken så finn det ett webinarium som slår alla rekord. Särskilt i nedladdningar och det är det som kallas “Peer-to-peer energy trading using blockchains ”.

Alla andra titlar laddas ned i sakta mak med en typisk ökning av 10-15% per halvår. Men inte det som handlar om blockchain där är vi nu uppe i över 500%! Det är klart att det är kul att ha hittat en vinnare men tanken att det kanske bara är en dagslända trycker på?!


Läs mer

Månadsindelade arkiv