Skuggan av den svarta svanen

Nicholas Taleb skrev om den svarta svanen som metafor för det som är så osannolikt att vi inte ens förmår föreställa oss det. Som t.ex. hur man såg på möjligheten av n finanskris 2007. Nu ser vi skuggan av den svarta svanen på klimatområdet.  Risken för abrupta förändringar. A nasty surprise might be lurking just around the corner. In the words of Dr. Wally Broecker, “the climate system is an angry beast, and we are poking it.”

Vid en presskonferens i USA häromdagen presenterades en rapport där det också sägs att abrupta förändringar i klimatet är regel snarare än undantag och att frågan närmast är vilka de blir och när de kommer (säger man i en kommentar till rapporten). I synnerhet när vi nu dessutom har den dåliga smaken att skynda på dem genom utsläpp av växthusgaser.

Det finns en sammanfattande tabell över vilka abrupta förändringar man kan ana. De goda nyheterna är att man bedömer att både vändning av Golfströmmen och risken för stora metangasutsläpp från permafrostområden som osannolika. Men vi bör komma ihåg att den svarta svanen till sin natur är just osannolik.

Davos är inte bara “fat cats”

Det spekuleras varför Trump åker till mötet i Davos och tar med sig en delegation på 1500 personer. Den mest troliga förklaringen är att han hört att det finns gott om miljardärer på plats och att han tror att det ett möte där de vettlöst rika (fat cats) jämför hur rika de är.

Lyckligtvis det (inte det enda) de gör. Varje år presenteras några riktigt intressanta rapporter varav några handlar om energi och miljö. Euractiv berättar om att några av de ledande storföretagen väljer att visa upp att de satsar på uthållig energi “Multinationals line up to claim 100% green power label

Den baseras på en rapport från RE100 där man visar att allt fler företag gör sådana satsningar och (viktigast) vilka tankar de har bakom sina åtgärder. Intressant att se hur olika sektorer framskrider (se bild nedan).

Kan man hoppas på att till nästa Davosmöte någon presenterar 100+ rapporten där man också tar med dessa företags satsningar på effektvisering, dvs PLUS!? cheese

Läs mer

Månadsindelade arkiv