Smarta nät skapar jobb

KEMA visar i en rapport att uppbyggnad av smarta nät med nya tjänster och med möjlighet att samla in energiproduktion från decentraliserade mindre anläggningar ger drygt 400 000 nya jobb i USA. EPRI har gjort en bra översikt över de funktioner och fördelar som ett smart nät kan ha.

Då är det kul att veta att ABB är ett av de världsledande företagen på området, nyligen prisbelönade av det tyska näringsdepartementet i deras satsning Energy System for the Future. ABB samarbetar med andra i ett konsortium och med ett projekt kallat MEREGIO.

Denna systemuppbyggnad är väsensskild från den motorväg för överskottsproduktion i Norden och som IVA ser som en framtid.

image

Davos är inte bara “fat cats”

Det spekuleras varför Trump åker till mötet i Davos och tar med sig en delegation på 1500 personer. Den mest troliga förklaringen är att han hört att det finns gott om miljardärer på plats och att han tror att det ett möte där de vettlöst rika (fat cats) jämför hur rika de är.

Lyckligtvis det (inte det enda) de gör. Varje år presenteras några riktigt intressanta rapporter varav några handlar om energi och miljö. Euractiv berättar om att några av de ledande storföretagen väljer att visa upp att de satsar på uthållig energi “Multinationals line up to claim 100% green power label

Den baseras på en rapport från RE100 där man visar att allt fler företag gör sådana satsningar och (viktigast) vilka tankar de har bakom sina åtgärder. Intressant att se hur olika sektorer framskrider (se bild nedan).

Kan man hoppas på att till nästa Davosmöte någon presenterar 100+ rapporten där man också tar med dessa företags satsningar på effektvisering, dvs PLUS!? cheese

Läs mer

Månadsindelade arkiv