Snöflingorna hindrar snöbollarna att rulla

Ett enkelt och bra sätt att beskriva problemet med effektivisering är att konstatera att inget projekt är det andra likt. De är olika - precis som snöflingor är det. Och, hävdar Clean Techies, det är därför effektiviseringsprojekt “...är så förb-t svåra att finansiera”. Det är därför som det heller inte blir någon snöbollsrullning för ens det uppenbart bästa och billigaste nämligen effektiviseringen.

Eller som vi brukar säga: “Effektivisering är inte svårt men komplicerat”. Och det är därför som t.ex. energideklarationer och energikartläggningar är så viktiga, så att man får en handlingsplan som är specifik för just min byggnad och min anläggning. Med en sådan som underlag skulle man också kunna föra ett mera målinriktat samtal med banken om finansieringen. Snöflingorna fortsätter att vara olika men kan rullas till snöbollar!

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv