Spridning (Deployment)!

Accelererad spridning av (nya) tekniska lösningar är det nya stridsropet när det lämnas förslag till åtgärder mot klimateffekterna. Minister Carlgren har med sina midnattssolssamtal också varit inne på dessa tankar. Nog snackat - dags att agera!

Men det finns anledning att fundera över vilka lösningar man talar om. IEA har visat att det är effektivisering som är det viktigaste området, men man knyter också stora förhoppningar till t.ex. CCS (koldioxidinfångning). I det förra fallet finns tekniken men inte organisationen för spridning. I det senare finns varken eller. EU experimenterar och bedömer att tekniken är tillgänglig först efter 2020. Den accelerarede spridningen är viktig och IEA har studerat ämnet tidigare, men i det kortare tidsperspektivet vi har att bromsa växthuseffekten så får vi inte låta oss förhäxas av teknik som är oprövad. Även om den har starka förespråkare så är det effektiviseringen som är grundplåten.

image

Davos är inte bara “fat cats”

Det spekuleras varför Trump åker till mötet i Davos och tar med sig en delegation på 1500 personer. Den mest troliga förklaringen är att han hört att det finns gott om miljardärer på plats och att han tror att det ett möte där de vettlöst rika (fat cats) jämför hur rika de är.

Lyckligtvis det (inte det enda) de gör. Varje år presenteras några riktigt intressanta rapporter varav några handlar om energi och miljö. Euractiv berättar om att några av de ledande storföretagen väljer att visa upp att de satsar på uthållig energi “Multinationals line up to claim 100% green power label

Den baseras på en rapport från RE100 där man visar att allt fler företag gör sådana satsningar och (viktigast) vilka tankar de har bakom sina åtgärder. Intressant att se hur olika sektorer framskrider (se bild nedan).

Kan man hoppas på att till nästa Davosmöte någon presenterar 100+ rapporten där man också tar med dessa företags satsningar på effektvisering, dvs PLUS!? cheese

Läs mer

Månadsindelade arkiv