Stiger med tända ljus in i det tysta hus

Energiomställningen har börjat. Det märks naturligtvis på debattklimatet och bara för en kort tid sedan larmades det rejält om hur den förnybara energin hotade energisystemets stabilitet. Det var “subsidierna” som var boven!
- “The importance of renewables has become a threat to the continent’s supply safety,”
- “We’ve failed on all accounts: Europe is threatened by a blackout like in New York a few years ago, prices are shooting up higher, and our carbon emissions keep increasing,”

Eller är det kanske något annat? Kanske en helt naturlig omställningsprocess när gamla regler måste bytas mot nya? En tysk tankesmedja, Agora, som arbetar med energiomställningen (Energiewende) har sammanställt 12 teser om vad som kommer att karakterisera denna omställning. De handlar bland annat om att existerande markandsutformning och prissättning (energy only) inte fungerar med de nya energislagen. Det behövs en effektmarknad (capacity market). Det är alltså inte “subsidierna” som är problemet utan utformningen av marknaden.

Vid en IVA-konferens tidigare i år gjordes en ypperlig översikt över hur marknaderna behöver och kommer att förändras. Skillnaderna sammanfattade i bild nedan. Europa kommer nog inte att förändras likformigt och det finns lite nostalgi inblandad eftersom ordet reglering ibland blir värdeladdat. Men det är närmast en fråga om vilken sorts reglering som behövs.

När vi är färdiga med sorgearbetet och börjar kunna hantera det nya uthålligare systemet. Då kan vi hälsa den som steg med tända ljus, in i det tysta hus.

image

Davos är inte bara “fat cats”

Det spekuleras varför Trump åker till mötet i Davos och tar med sig en delegation på 1500 personer. Den mest troliga förklaringen är att han hört att det finns gott om miljardärer på plats och att han tror att det ett möte där de vettlöst rika (fat cats) jämför hur rika de är.

Lyckligtvis det (inte det enda) de gör. Varje år presenteras några riktigt intressanta rapporter varav några handlar om energi och miljö. Euractiv berättar om att några av de ledande storföretagen väljer att visa upp att de satsar på uthållig energi “Multinationals line up to claim 100% green power label

Den baseras på en rapport från RE100 där man visar att allt fler företag gör sådana satsningar och (viktigast) vilka tankar de har bakom sina åtgärder. Intressant att se hur olika sektorer framskrider (se bild nedan).

Kan man hoppas på att till nästa Davosmöte någon presenterar 100+ rapporten där man också tar med dessa företags satsningar på effektvisering, dvs PLUS!? cheese

Läs mer

Månadsindelade arkiv