Super+Smart=Sant?

Vi har hört om smarta nät och om supernät (smart grid och supergrid), d.v.s. nät med mycket ICT-funktioner å ena sidan och nät som kan transportera stora energimängder över långa distanser å andra. Kombinerar man dem får man det supersmarta nätet. En vision om hur man syr ihop en stark infrastruktur med nya funktioner för att maximalt utnyttja förnybara resurser och effektivare energianvändning. Se principbild nedan!

Idén kommer från miljörörelsen och presenteras i en rapport som visar att Europa kan ha 90% förnybar energi till 2050 .

Jisses vad debatten om gränserna för hur mycket vindkraft vi kan ha i Sverige känns gammaldags. För att inte tala om fixeringen till de där anläggningarna där man utövar övervåld på små oskyldiga atomer. Är det inte miljörörelsen som brukar skyllas för att vara teknikfientlig?

image

Figur: Det supersmarta Europeiska elnätet.

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 slÀppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. FrÀmst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika mÄnga Är dÀr man successivt skÀrpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) Àr för att klara uppstÀllda klimatmÄl men Àven energisÀkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonlÀget sÄ Àr det vÀl si och sÄ med hörandet och förstÄelsen hos dem som makten haver.

SÀrskilt sade man att effektviseringen stÄr inför en skiljevÀg OCH att det fordras skarpare initiativ frÄn regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svĂ„rt att kĂ€mpa sig igenom all den text som produceras i Ă€mnet och för den som hellre lyssnar och tittar pĂ„ presentationer finns nu till all lycka möjligheten pĂ„ eceee’s sida dĂ€r man filmat inslag och gör tillgĂ€ngligt bilder frĂ„n ett seminarium om hur det gĂ„r i Europa. Det Ă€r Samuel Thomas och Elie Bellevrat, bĂ„da frĂ„n IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det Àr gratis att titta Àven om man inte Àr medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det sÄ finns det mÄnga andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer pÄ den hÀr sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv