The Terminator gillar inte klimatförändringarna

Och när han är i sanning en handlingens man. Så se upp - join him or be damned!

När Arnold Schwarzenegger nu snart lämnar guvernörskapet i Kalifornien kommer han att ta sig an kampen mot klimatförändringarna på heltid. Han håller på att bilda ett nätverk, kallat R20, Regions of Climate Action, för att öka engagemang, medverkan och aktivitet. Han arrangerade i veckan som gick sitt tredje toppmöte om klimatfrågorna och han har fått med sig en hel del namnkunnigt folk från bl.a. filmens värld.

Hans kunskapskälla är bl.a. energieffektiviseringsarbetet vid University of California så det kan vara idé att hålla ett öga på vad de gör.

Och glöm för allt i världen hur The Terminator ser på det hela cheese

Citat från Terminator 2 - domedagen (1991)

John Connor: We’re not gonna make it, are we? People, I mean.
The Terminator: It’s in your nature to destroy yourselves.
John Connor: Yeah. Major drag, huh?

Är Trigeneration pĂ„ gĂ„ng igen?

De nordiska lÀnderna har varit föregÄngare nÀr det gÀller att utnyttja brÀnslen klokt i energiomvandlingen och kraftvÀrmen (cogeneration) Àr en framgÄngssaga. För nÄgot decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nÀmligen trigeneration. Man skulle kunna fÄ bÄde el, vÀrme och kyla ur en anlÀggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit nÄgon stor hit (Ànnu) men det kanske Àndras nu nÀr EESL i Indien trÀder in pÄ scenen. Och det kanske Àr naturligare att ett land med sÄ pÄtagliga behov av kyla i en allt vÀrmare vÀrld Àr de som knuffar pÄ. De ser en marknad som Àr lÄngt ifrÄn försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen kÀnns det kul med tanke pÄ att jag försökte knuffa för det hÀr för mÄnga Är sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tÀnkte dÄ pÄ att vi i Sverige har avsevÀrt kunnande pÄ omrÄdena el, vÀrme och kylteknik. Kanske Àr det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom pÄverkas av att det Àr företag som tillhandahÄller effektiviseringsteknik som gÄr bÀst pÄ börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv