Titta innan Du dyker

Den gamla regeln att kolla hur det ser ut i vattnet innan man dyker är väl giltig på de flesta av livets områden men har nog aldrig lärts ut till USAs nye president. Det märks tydligast på hur de behandlar frågor om energi och klimat där de nu med svindlande fart försöker ställa klockan tillbaka. Och (som man märker också i andra frågor) utan att tänka på konsekvenserna.

Man vill till exempel stoppa ett antal standarder som riktar in sig på energieffektivare produkter med motivet att de kan utgöra en belastning för energiindustrin (“burdensome regulations on our energy industry.”). De föreslagna reglerna skulle spara stora summor för konsumenterna i minskade energikostnader. Men Trump och kompani värnar mera om fossilindustrin än konsumenten tydligen.

According to analyses by Appliance Standards Awareness Project, which tracks these standards, over the long term these regulations would save consumers billions of dollars in energy costs by requiring manufacturers to make these products more efficient.

Den överordnade dogmen är att regleringar hotar jobben men som en artikel i The Atlantic visar är det snarare så att regleringar skiftar jobb från en sektor till en annan och/eller en produkt till andra.

Den förenklade synen på regleringar (marknadsregler) är emellertid ett lätt tillgängligt vapen för politisk demagogi. Trump lovar till exempel (i ordalag som inte känns helt främmande även hos oss):

For every new regulation implemented, he said, two old regulations would be eliminated.

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv