Transformativa skeenden i energivärlden

Något har hänt, kanske är det transformativt, när talare efter talare på Nobel Week Dialogue, som i år handlar om energi, nämner att energieffektivisering är den viktigaste uppgiften. För några av dem är det närmast ett tjänsteåliggande men inte för till exempel BPs ordförande Svanberg.

Det känns bra även om BPs vVD Rühl avslöjade i paneldebatten att han inte var bekant med effektiviseringens potential och (brist på) kostnader. Styrelsen kanske måste ha ett utvecklingssamtal med honom? IPCCs ordförande Pachauri gjorde det första jobbet med honom in plenum.

IEAs Fatih Birol (numer kommendör av Nordstjärneorden) drog sin lans för både effektivisering och förnybart men slant lite på frågan om energiprisernas betydelse när han pratade om gaspriser i USA kontra Europa. Det är inte priset utan kostnaden som avgör konkurrenskraften! Med insikten om att effektivisering dessutom gör produktionen billigare borde det inte vara svårt - Connect the dots!

Och sedan är det svårt att höra hur alla bekänner sig till behovet av ett pris på koldioxidutsläpp som drivkraft. Detta gör man utan att ens antyda att koldioxid aldrig har något pris OM INTE politikerna sätter gränser och skapar den knapphet som ger utsläppen ett värde! Begränsa utsläppen och priset går upp! Säg det och gör det!

Davos är inte bara “fat cats”

Det spekuleras varför Trump åker till mötet i Davos och tar med sig en delegation på 1500 personer. Den mest troliga förklaringen är att han hört att det finns gott om miljardärer på plats och att han tror att det ett möte där de vettlöst rika (fat cats) jämför hur rika de är.

Lyckligtvis det (inte det enda) de gör. Varje år presenteras några riktigt intressanta rapporter varav några handlar om energi och miljö. Euractiv berättar om att några av de ledande storföretagen väljer att visa upp att de satsar på uthållig energi “Multinationals line up to claim 100% green power label

Den baseras på en rapport från RE100 där man visar att allt fler företag gör sådana satsningar och (viktigast) vilka tankar de har bakom sina åtgärder. Intressant att se hur olika sektorer framskrider (se bild nedan).

Kan man hoppas på att till nästa Davosmöte någon presenterar 100+ rapporten där man också tar med dessa företags satsningar på effektvisering, dvs PLUS!? cheese

Läs mer

Månadsindelade arkiv