Hur radikal är USA:s energiproposition?

I en granskning i The Economist är man inte imponerad. Man skulle t.ex. ha auktionerat ut utsläppsrätter men större delen kommer att skänkas bort på samma sätt som man gjort i Europa.

Opinionstrycket och/eller recessionen har också sin påverkan. Allt fler tycks anse att klimatförändringarna beror långsiktiga förändringar som vi inte kan påverka (se bild) och att det är viktigare att fixa till energitillförseln än att effektivisera.

Som alltid bor djävulen i detaljerna. En snabb titt på sammanfattningen visar att alla rubrikerna är rätt och alla intentionerna låter försvarliga. Låter nästa som en svensk proposition eller…........?

image

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv