Vad är det som skiljer?

Världens energiproblem (och -lösningar) är förvånansvärt lika. Vid ett möte i Kapstaden (DUE) nyligen diskuterades väldigt mycket hur man skall få ökad effektvisering med hjälp av standarder och märkning (MEPS and labelling). Mötets huvudtalare var Benoit Lebot som är den nye dynamiske direktören för IPEEC och som har ett välrenommerat förflutet på båda de nämnda områdena.

IPEEC är en lågbudgetorganisation där Sverige skulle kunna skaffa sig ett stort inflytande och kontakter inte bara med utvecklingsländerna utan även med BRICS (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika) med en ganska blygsam insats om den nuvarande regeringen skulle vara intresserad.

Sydafrika domineras av ESKOM när det gäller elproduktion och det är sannerligen en verksamhet som får Vattenfall att framstå som en söndagsskola. Men även ESKOM lever farligt av precis samma skäl som alla andra stora gamla monopol rapporterar Mail and Guardian. Folk kanske börjar fixa sin el själva. I synnerhet om de lever med hotet om några timmars avbrott varje dag.

———
Dokumentation från tidigare DUE finns här. Och det är MYCKET mera än bara I-landsproblemen som avhandlas. Till exempel hur man rättvist delar på en gemensam solcellsanläggning i avlägsna byar.

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv