SOS - effektivisering för Ukraina

Några av de första reaktionerna till de ryska propåerna om gasen till Ukraina var, om vi skall vara snälla, rena ryggmärgsreflexer. Man ropade på skiffergas och kärnkraft trots att det är ganska uppenbart att den logiska lösningen är effektivare energianvändning och förnybar energi.

Nu hör 35 städer från Ukraina (över hela landet!) av sig i ett brev och talar om att det är just det de vill ha! Hjälp att bli oberoende och inte att bli motade in i ett annat sorts beroende. Så här skriver Volodymyr Harazd som är ordförande i The Association of Energy Efficient Cities of Ukraine (EECU):

“I appeal to you with a request to share this [energy efficiency] know-how with Ukrainian municipalities, by urgently launching an intensive twinning programme to provide our municipalities with the professional skills and resources required to address the massive [energy] crisis, ”

Klart vi ställer upp!?!

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv