Vädret är inte klimatet

Ni har säkert hört någon säga att det inte kan vara något problem med klimatet och jordens uppvärmning när vi har en sådan kall vinter som den här? I Nordamerika är det argumentet ännu vanligare. Även om det troligen inte biter så bra i Vancouvers OS-klimat så tycks det fungera i USA och Washington. Men det tycks vara så att snövintrar som den i norra USA är ett bevis på uppvärmningen. Väder och klimat är inte samma sak!

Förnekandet av klimatproblemen vunnit terräng när felaktiga uppgifter i IPCCs material lyfts fram. Det är förståeligt. Men en del av uppgifterna om felaktigheter håller inte för granskning. Det gäller bl.a. citaten från hackade e-mails i det som kallas “climategate”. Man kan följa diskussionen och få bättre underlag i YouTube videor kallade Climate Denial Crock of the Week. Där ger man lite längre och pedagogiskt utformad information om olika aspekter på klimatfrågan.

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv