Vägen till 100% förnybart går via effektivisering

Europa kan nå 100% förnybar senast 2050 säger man i en ny rapport från WWF utförd av Ecofys. Vägen dit går via effektivisering där 20% till 2020, som är målet för EUs nya direktiv, är ett etappmål (se bild nedan).

Men naturligtvis behövs att man tar effektiviseringen på större allvar och slutar köra huvudet i sanden med hoppet att allt går av sig själv. Effektiviseringens förbannelse är att den levereras i små portioner som inte syns även om de märks (på räkningen).

image

Davos är inte bara “fat cats”

Det spekuleras varför Trump åker till mötet i Davos och tar med sig en delegation på 1500 personer. Den mest troliga förklaringen är att han hört att det finns gott om miljardärer på plats och att han tror att det ett möte där de vettlöst rika (fat cats) jämför hur rika de är.

Lyckligtvis det (inte det enda) de gör. Varje år presenteras några riktigt intressanta rapporter varav några handlar om energi och miljö. Euractiv berättar om att några av de ledande storföretagen väljer att visa upp att de satsar på uthållig energi “Multinationals line up to claim 100% green power label

Den baseras på en rapport från RE100 där man visar att allt fler företag gör sådana satsningar och (viktigast) vilka tankar de har bakom sina åtgärder. Intressant att se hur olika sektorer framskrider (se bild nedan).

Kan man hoppas på att till nästa Davosmöte någon presenterar 100+ rapporten där man också tar med dessa företags satsningar på effektvisering, dvs PLUS!? cheese

Läs mer

Månadsindelade arkiv