Världens ekonomiska centrum flyttar sig

McKinsey visar i en ny rapport att växtkraften i städerna och särskilt i det man brukar kalla de växande marknaderna är ENORM (se bild 1 nedan). I en tidigare studie har de funderat över vilka konsekvenser detta kan ha för världens resurser och pekat på att de städer som kan utnyttja resurserna (energi och vatten) skaffar sig långsiktiga fördelar framför dem som redan “låst in sig” i en hög resursförbrukning.

När de specialstuderat vilka åtgärder som ger mest resultat och är billigast så är det energieffektivisering i byggnader som är den stora vinnare (se bild 2 nedan).
Det är inte ett särskilt djärvt antagande att de industrier och företag som bejakar avancerad effektivisering också kan skapa sig fördelar på de mycket expansiva marknaderna där framtiden byggs.

OBS: Alla dessa rapporter är fritt offentligt tillgängliga men fordrar att man registrerar sig för nedladdningarna.

image

Bild 1: De nya städerna tar över
———————————
image

Bild 2. 15 åtgärder för att minska resursförbrukningen

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv