Världens energi

FN har i World Energy Assessement 2004 uppdaterat sin tidigare studie från år 2000. Den nya är översiktlig och ger en bra bild av sammanhang men vill man se mera detaljer och siffror bör man gå tillbaka till den gamla (WEATOT.pdf OBS 5 MB!). I den nya finner man emellertid en intressant tabell som sammanställer hur forskningsresurserna fördelas på olika energislag. Det är väl ingen överraskning att kärnkraften leder stort.

image

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv