Van Rompuy lyssnar

eceee har i sitt ställningstagande för klimatpaketet gjort en grundlig genomgång av allt det som effektivare energianvändning har sitt kölvatten (precis som om det inte räckte med att vara “kostnadseffektivt” big surprise ). Ett viktigt budskap är jobb-jobb-jobb (som emellertid inte tycks vara intressant nog confused ) Så låt oss då upprepa vad som behövs. Det kan ju vara så att stenarna behöver fler droppar:

1.Energy efficiency as the first cornerstone of our Climate & Energy policy
2.Three meaningful, reinforcing and well-articulated binding targets, for energy savings, GHG reduction and an increasing share of renewables, respectively. The target design should have as its starting point an assessment of how the various policies contribute to overall sustainability, economic competitiveness and growth, security of supply and wellbeing.
3.A long-term perspective, where 2030 goals are a milestone on the road to our more fundamental 2050 objectives.
4.Make ambitious energy savings in sectorial targets a cornerstone of our energy efficiency policies, building up and aggregating these targets for the industrial, building, appliance and transport sectors.

Rådsordförande Van Rompuy har ju tidigare varit intresserad av just jobb-aspekten och förhoppningsvis visade han det när han uppvaktades häromdagen. Annars har han en chans igen på det kommande rådsmötet att styra sin kollegor rätt.

 

 

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv