Vart tog klimatfrågan vägen?

“Morfar berättade om något som hette global uppvärmning eller något liknande. Men gubben var lite konstig i huvudet. Han sade att det snöade varje vinter och att det fanns fyra årstider. Man blir väl sådan när man blir gammal.” Så kommer det väl att låta bortemot nästa sekelskifte. I NY Times undrar man över vart klimatfrågan tagit vägen.

I USA har den försvunnit så det var väl bara en illusion. Och den har inte bara försvunnit ur debatten utan bokstavligen på sina håll. I Texas har en av de Republikanska pretendenterna till att bli president, Rick Perry, låtit stryka delar i vetenskapliga rapporter. Men det är väl kanske för att vissa i hans valkrets har så känsliga sinnen att de kunnat bli skrämda?

I Sverige har vi ännu inte hunnit så långt. Här får vi fortfarande veta, men frågan är om vi kan ta till oss informationen som ibland blir lite abstrakt. Men när uppgifter om medeltemperatur översätts till t.ex. minskade snödagar och ökad nederbörd, som Länsstyrelsen i Stockholm gjort, börjar det bli begripligt. Tillräckligt begripligt för att agera kanske? Så att inte bara barnen får ett glas öl (Hasse och Tages variant) utan även barnbarnen får göra en snögubbe?

image

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv