Vi borde nog tjata om det här?!

Anders Wijkman skriver om hur viktigt det är att ta chansen att förändra energisystemet, till effektivitet och förnybar energi, och att vi får ett gyllene tillfälle när krisen ändå fordrar extraordinära insatser. Som talesättet säger: “En bra kris skall inte slösas bort.”

Han nämner de möjligheter som därmed yppar sig för EU och USA men det borde finnas plats för att också ta in Nordafrika i beräkningen. Flera av de studier som publicerats tidigare i år för Europa har också i någon omfattning berört Nordafrikas tillgångar av främst solenergi. Och vi har i svenska teknikmedia i åratal matats med uppslag på att överföra solel från Sahara. Det är nog nu som tillfället kan komma till ömsesidig nytta.

Men vi får nog tjata om det här. Åtminstone i en tid när man hellre talar om restaurangmoms som sysselsättningsskapande än om industriell utveckling.

Domens dag är nära

Tisdagen den 28 november händer det! Näringsutskottet (ITRE) i EU-Parlamentet skall rösta om effektiviseringsdirektivet. Efter att ha gått igenom flera stormar, särskilt när ITRE-rapportören Gierek blandade ihop alla korten rejält, kan det landa hyfsat rätt ändå framgår det av Euractives artikel:

The new set of amendments indeed bears little similarity to Gierek’s previous drafts, as they now include a full 40% efficiency target, as well as binding national targets. Article 7 of the directive, which governs annual energy saving obligations on energy sales, is also beefed up in terms of obligations and timeframe.

Men sedan vet vi inte om de olika partigrupperna kan hålla ordning på allt. Bedömningar från dem som vet säger att det blir tight

image

Läs mer

Månadsindelade arkiv