Vilka branscher klarar omställningen bäst?

Vissa branscher har bättre förutsättningar än andra att göra klimatomställningen till en guldsits. Carbon Trust i Storbritannien har undersökt några av dem och ser att många (inte alla) kan vända hoten till möjligheter (se bild nedan). Till skillnad från många svenska studier har man studerat hur företag skapar värde i sin verksamhet och inte bara “drabbas” av kostnader. Vissa resultat är förutsägbara men resonemangen kring hur man i sektorn “Transformation” (övre högra hörnet) med stor risk också har stora möjligheter, är spännande och precis vad vi ser i bilindustrin just nu!

Energieffektiviseringsbranschen är som synes framtidens basindustri. Tryggt placerad i övre vänstra hörnet.

PS Man måste registrera sig för att få tillgång till Carbon Trusts skriftserie men det är det värt. De har många andra intressanta rapporter i flera ämnen från husrenoveringar till makroekonomiska analyser.

image

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv