Water footprint (hur nu det är möjligt).

Det går åt 140 liter vatten för en kopp kaffe! Det är resultatet av en beräkning av “virtual water” d.v.s. den mängd som går åt i hela kedjan innan kaffekoppen står framför dig. Professor Tony Allen har belönats med Stockholm Water Prize för dessa beräkningsmetoder. Om Du åt en hamburgare före kaffet så behövde enbart den 2400 liter vatten. Man kan bli vegetarian för mindre!

Mera om dessa kedjeanalyser finns beskrivet som “Water footprint” och kan kanske inspirera till metoder för att mer precist beräkna andra fotavtryck som vi gör på jorden.

Just när det gäller kaffet så känns beräkningen korrekt när man stått i en kö av människor som alla beställer latte. Varje sådan tar en evighet att servera!

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv