Är millionprogrammet lösningen för världen?

Ja varför inte!? EUs strategiska teknikplan (SET-planen) är mager när det gäller effektivisering och koncentrerar sig i huvudsak på olika ider för energitillförsel. Lite halvhjärtat sade man dock att smarta städer skulle ges stöd för att visa hur energi kan användas effektivare. Man förutskickar att satsa 100 miljarder på 25-30 städer som skall vara föregångare.

Nu finns det ett antal hugade kandidater inom det s.k. borgmästaravtalet (covenent of mayors) men de är 2500 till antalet. En mera intressant grupp är Concerto-projektets städer där bl.a. Växjö, Falkenberg och Helsingborg ingår. I detta projekt har man också gjort mera genomgripande experiment med både teknik, planering, beslutsprocesser osv. och är därmed bättre objekt. Det tyckte kommissionären Oettinger också när han talade vid deras stora sammandragning i Bryssel i måndags.

Men den avgörande punkten är naturligtvis hur vi lyckas med den befintliga bebyggelsen och Tällbergs koncentration på hur man skall kunna förändra millionprogrammet kan då vara en riktig vinnare! De tekniska uppslagen finns i Concerto-projektet, men där finns också en icke föraktlig andel kunskap om hur man går tillväga för att sätta dem på plats i verkligheten.

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv