Den gröna sektorn växer mest och bäst

En genomgång av statistiskt material och rapporter som WWF låtit göra visar att den gröna sektorn är större än den nedsmutsande idag. Och ännu viktigare, den växer så att det knakar.

Investeringar i energieffektivisering ger enligt rapporten mellan 3 och 4 gånger så många jobb som samma investering i fossilkraft eller kärnkraft.

Kommentarer:

Forskning från Spanien visar att “gröna jobb” är dyra, mellan 500 000 och 1 miljon EUR styck, och 2.2 andra jobb försvinner för varje grönt.

http://greeneconomypost.com/analysis-myths-green-jobs-programs-spain-us-2911.htm

Så det artikeln säger är “Det kan inte hända här”. Ok… om han säger det så måste det väl vara sant… eller?

Vad som är sant eller inte kan bli lättare att avgöra med lite källkritik!

http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Gabriel_Calzada

Och WWF har inget egenintresse i att framställa “gröna jobb” som “Halleluja! Räddningen För Oss Alla?”, hm?

De redovisar öppet var de står och ger flitigt med referenser. Deras agenda är uppenbar och anonymiseras inte till “Spansk forskning”.

Du hade uppenbarligen inga som helst problem att följa länkarna till utsprunget, så snarstuckenhet om “anonymisering” undanbedes.

Och viss källskriver WWF bra, det skall de ha massor med plus för! Dock hittar man saker som “European Wind Energy Association (EWEA)” bland referenserna.

Överhuvutaget säger jag inte att WWF per automatik har fel. Det finns dock olika bilder av det hela… och det är helt klart så att när regeringar är beredda att ösa bokstaligt biljoner över dessa industrier, då finns det massor med intressen som vill utmåla “gröna jobb” som jättebra.

Jag har inga problem (annat än tid) att följa upp artiklar av olika slag men det är inte allom givet vare sig möjligheten eller tiden.

Ösa biljoner! Tänker Du på kärnkraften?

Bara i Sverige har Alliansen sagt att de tänker ge 100 miljarder SEK till vindkraft, samtidigt som de säger att kärnkraft inte skall få ett enda öre i statshjälp. Kärnkraften finansierar sig själv. Den straffskattas dessutom för sin existens… 12 648 SEK per Megawatt termisk effekt och månad. Jag vet inte exakt hur stor den termiska effekten är men om vi säger att den är ca 3 gånger den elektriska effekten (vilket stämmer väl med produktions-statistiken), vilken är 9 383 MW, så beskattas svensk kärnkraft med ca 4.2 miljader SEK varje år, bara för att den existerar

Så om du hade tänkt att komma med de grönas klassiska slagdänga att “kärnkraften får så mycket bidrag”...

Har fått under sin uppbyggnadstid!

Så tillbaks till sakfrågan: med stimulanspaket, bidrag och annat dylikt biljonklassen så vädrar industrierna kosing. Regeringar världen över öser skattepengar över de industrier som lyckas kämpa till sig stämpeln “grönt”. Tro f-n det att det investeras då... det är ju rena guldrushen! Säg mig en bolagsstyrelse som behåller den chef som säger att man inte skall utnyttja att staten är beredda att trycka miljoner rakt in på kontot så länge man säljer en produkt som har stämpeln “grön”!

Att i det läget förutsätta att alla som hänger på den här vågen gör det enbart utav hänsyn till miljön och vår framtid… förlåt mig om jag menar på att det skulle vara en smula naivt med ett sådant resonemang.

Hjärtans gärna. Att skapa marknader fordrar ingrepp. Kärnkraften har haft sin tid.

IEA har massor av material som visar både förfluten tid och möjlig framtid.

http://www.iea.org/textbase/nppdf/free/2000/curve2000.pdf

http://www.iea.org/textbase/nppdf/free/2000/creating_markets2003.pdf

http://www.iea.org/Textbase/publications/free_new_Desc.asp?PUBS_ID=2012

Kärnkraften har haft sin tid.

Ditt resonemang är ungefär lika lika framåtblickande som att någon 1950 hade sagt “Ok, nu har vi testat den där bil-manicken… nu är den gammal och omodern… så nu skall vi göra något nytt, modernt och effektivt, som att cykla, åka häst och vagn och att gå”.

Kärnkraften har knappt ens börjat. Det är den yngsta kraftformen vi har och är mycket långt ifrån att nå sin fulla potential medan de gamla kraftformerna, som vind (5500 år), vatten (civilisationens början) och biobränslen (mänsklighetens början, ca 1.2 miljoner år sedan) är rätt så uttjatade och maxade.

Tack!
zipper

Ok, slarvigt uttryckt. den kärnkraft vi har i drift idag, är inte särskilt effektiv jämfört mot nya reaktordesigner. Vi talar om effektivitetshöjningar på 2500-5000%. Generation IV-kraftverk kommer att innebär förbättringar som gammal kraft som vindkraft aldrig ens kan drömma om.

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv