Elektricitet en nödvändighet, också i Afrika

Det är svårt att tänka sig hur det skulle vara att leva utan elektricitet. Och kanske ännu mindre att om man hade el så skulle den ändå bara fungera ibland. På många platser i världen är detta vardag. I Afrika som allra mest (se bild).

I dessa miljöer jobbar projektet “Lighting Africa” med att sprida produkter som ger 4 timmars ljus varje kväll/natt om de har fått laddas upp med solenergi under dagen.

Projektet är särskilt intressant eftersom det byggt upp en kvalitetskontroll för produkterna så att de verkligen fungerar som de skall och i detta arbete bland annat tagit fram standarder för LED-lampor som används även för produkter i I-länderna! Så visst borde vi vara med och betala lite? Lyckligtvis finns det ett nordiskt land som gör det (Nej det är inte Sverige).

Nu startar man upp ett nätverk för “the global off-grid lighting community” där man kan kommunicera kring teknik och lösningar.

LuminaNET is a global not-for-profit online community dedicated to solving problems arising from fuel-based lighting in the developing world. Our purpose is to amplify the collective knowledge base by offering a space for sharing of knowledge, discussing emerging technologies and business models, and joint problem-solving.

image

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv