Utvecklingen kommer av sig själv när det är dags?

Den konventionella visdomen vill göra gällande att den teknik vi skaffar för att lösa olika problem, till exempel klimatfrågan, är ett rationellt svar på en situation - ett marknadsförhållande. Denna attityd visades med stor tydlighet på ett av energikommissionens seminarier där solceller karakteriserades som “en Hawaii-grej” alltså främmande för svenska förhållanden. Man kan säga att en teknisk lösning hoppar fram ur ett hål i väggen när tiden och marknaden är mogen.

Att så inte är fallet utan att utvecklingen påverkas av mera komplexa förhållanden visas i en uppsats av Irma Allen i DN och som handlar om hur ångmaskinen blev den stora kraftkällan i industrin och hur klimatproblemet egentligen uppstod. Det var inte en naturlig marknadsprocess utan en maktkamp beskriven av Andreas Malm i hans avhandling om fossilt kapital.

Malm citerar en bedömning om övergången från vattenkraft till ångkraft från tiden det begav sig.

The work that is done by the aid of a stream of water is generally as cheap as that which is done by steam, and sometimes much cheaper. But the invention of the steam-engine has relieved us from the necessity of building factories in inconvenient situation merely for the sake of a waterfall. It has allowed them to be placed in the centre of a population trained to industrious habits.

Frågan kan då vara om de där “Hawaii-grejorna” inte bara kan försvaras på sina ekonomiska (rationella) meriter utan även därför att de fyller ett annat syfte och ändamål? Komplexiteten i utvecklingen kanske antyder att det inte bara är den “ödesbundna” marknadsutvecklingen som styr utan även en vilja. Och att det inte behöver vara viljan hos några få att förmera sitt kapital utan även viljan hos många att göra något nyttigt. Inte bara på Hawaii!

 

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv